+359 32 626 466 travelescape@abv.bg

Login

Регистрация

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Потребителско име*
Парола*
Confirm Password*
Име*
Фамилия*
Имейл*
Телефон*
Държава*
* Създаването на профил означва, че вие сте съгласни с Общите условия и правила и Политиката на поверителност.
[nextend_social_login]

Already a member?

Login

СУРВА – ПЕРНИК 2020 ХХVIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ

0
Цена
от35 лв
Цена
от35 лв
The tour is not available yet.

Продължи резервацията

Запази в списъка с желания

Adding item to wishlist requires an account

154
Дати: 25.01.2020
от Пловдив
до Перник

Маршрут: Пловдив -София – Перник – София-Пловдив

Дата на тръгване: 25.01.2020г.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват мистичната енергия, да си пожелаят здраве и късмет. Ще се докоснете до магията на съхранената маскарадна традиция в Пернишко. Тук всичко е истинско! Ще ви завладее очарованието на българския фолклор, подгрят с традиционни гозби и напитки. Ще усетите вълнуващото творческо присъствие на млади и стари интерпретатори на традицията.Бляскав фееричен спектакъл, огньове и илюминации ще ви потопят в мистерията на фестивалната надпревара. Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Зрители и участници ще могат да контактуват по маршрутите на дефилетата и на импровизираните сцени в града. В изложбените зали на Перник ще бъдат открити интересни изложения. На богати базари гостите ще имат възможност да се насладят на произведения на българското приложно изкуство и да си купят неповторим сувенир.

  • Състезатаелни фестивални дефилета

10.00 – 17.00 ч., Централна градска част

  • Втора сцена за гостуващите чуждестранни групи

11.00 – 14.00 ч., пред Двореца на културата

  • „Сподели Сурва“ – творчески ателиета за маски, марионетки и колажи

11.00 – 16.00 ч., Пред Общинския младежки дом

  • “На мегдана” – фолклорна програма

18.00 ч., Сурвакарско село

Снимки